MOLINO GAHETE, FRANCISCO

Categoría: LECTOR/A
Perfil académico: Doctorado
Departamento: TECNOLOGÍA, INGENIERÍA Y CIENCIA DE ALIMENTOS
Email: francisco.molino@udl.cat

Docencia

Enseñanza Curso Asignatura
MU en Gestión e Innovación en la Indústria Alimentaria 1 AVANCES EN PRODUCTOS CÁRNICOS COCIDOS
MU en Gestión e Innovación en la Indústria Alimentaria 1 AVANCES EN PRODUCTOS CÁRNICOS CURADOS
MU en Gestión e Innovación en la Indústria Alimentaria 1 LONCHEADO Y ENVASADO. FUNDAMENTOS DE DISEÑO DE PLANTAS DE ELABORACIÓN DE PRODUCTOS CÁRNICOS
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària 1 INNOVACIÓN EN TECNOLOGÍAS DE ELABORACIÓN DE ALIMENTOS
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària 1 TRABAJO DE FIN DE MÁSTER
Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica (inter) (R 2019) 2 INNOVACIÓN EN TECNOLOGÍAS DE ELABORACIÓN DE ALIMENTOS
Grado en Ciencia y Tecnología de Alimentos 3 TECNOLOGIA DEL PROCESADO DE ALIMENTOS DE ORIGEN ANIMAL
Grado en Ciencia y Tecnología de Alimentos 4 PRÁCTICAS EXTERNAS
Grado en Ciencia y Tecnología de Alimentos 4 TRABAJO DE FIN DE GRADO
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 5 CADENA ALIMENTARIA, ALIMENTOS, SEGURIDAD Y TRAZABILIDAD
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 5 MICOTOXINAS EN ALIMENTACIÓN Y PRODUCCIÓN ANIMAL
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 6 HIGIENE E INSPECCIÓN
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 6 ROTATORIO EN SANIDAD-CLÍNICA-MATADERO- INDUSTRIAS
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 6 TECNOLOGÍA ALIMENTARIA
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 6 TRABAJO DE FIN DE GRADO

Investigación

Grupo de investigación: Unitat de tecnologia de productes vegetals
Proyectos de investigación Fecha inicio Fecha fin Investigadores principales
Estrategias de mitigación de la contaminación por deoxinivalenol y fumonisinas en alimentos a base de maíz y avena 01/09/2021 31/08/2024 SONIA MARÍN SILLUÉ, VICENTE SANCHIS ALMENAR
Secuestrantes avanzados de micotoxinas para acuicultura (MICOTAC) 01/04/2020 31/05/2024 ANTONIO JAVIER RAMOS GIRONA, VICENTE SANCHIS ALMENAR
Técnicas de selección y procesado de cereales, y su impacto en la contaminación por deoxinivalenol en alimentos infantiles 01/01/2018 31/03/2021 SONIA MARÍN SILLUÉ, VICENTE SANCHIS ALMENAR
Valorización de la tecnología HSI-NIR para la mitigación sostenible de las micotoxinas en cereales 01/12/2021 31/05/2024 SONIA MARÍN SILLUÉ, VICENTE SANCHIS ALMENAR
Tesis Año Dirección
Estudio de la contaminación de la miel por residuos procedentes de tratamientos sanitarios en apicultura 2008 Regina Lazaro y Consuelo Perez
Publicaciones Año Autores Tipo
Near infrared hyperspectral imaging as a sorting tool for deoxynivalenol reduction in wheat batches 2024 Vicens-Sans, A.; Pascari, X.; Molino, F.; Ramos, A.J.; Marín, S. Article d'investigació
Near-infrared hyperspectral imaging as a novel approach for T-2 and HT-2 toxins estimation in oat samples 2023 Teixido Orries, Irene; Molino, Francisco; Gatius, Ferran; Sanchis, Vicente; Marín, Sonia Article d'investigació
Quantification and classification of deoxynivalenol contaminated oat samples by near-infrared hyperspectral imaging 2023 Teixido Orries, Irene; Molino, Francisco; Femenias, Antoni; Ramos, Antonio J.; Marín, Sonia Article d'investigació
Micotoxines: una gestió del risc complexa. 2022 Marin, S; Sanchis, V; Molino, F; Ramos, A. Article en revista divulgativa
Las micotoxinas en la alfalfa y sus ensilados: todo un mundo aún por explorar. 2021 Ramos, A.J.; Sanchis, V.; Molino, F.; Marín, S. Article en revista divulgativa
Las micotoxinas: el enemigo silencioso. 2020 Ramos, A.J.; Marín, S.; Molino, F.; Vila-Donat, P.; Sanchis, V. Review
Evaluacion of the chemical and nutritional properties of tunisian almond cultivars. 2020 Gouta, H.; Ksia, E.;Laaribi,I.; Molino,F.; Estopañan,G.; Juan,T.; Kodad,O.; Martínez Gomez,P.; Matínez Garcia,P.J. Article d'investigació
Deoxynivalenol in cereal-based baby food production process. A review 2019 Pascari, X.; Marín, S.; Ramos, A.J.; Molino, F.; Sanchis, V. Article d'investigació
Buenas prácticas en la docencia universitaria con apoyo de TIC. Experiencias en 2016. Titulo capitulo 5: Experiencia de organización de practicas a traves de moodle en el Grado de Nutrición Humana y D 2017 Castro M.; Sanclemente T.; Menal S.; Marques I.; Yagüe C.; Molino F.; Fuentes L.; Arruebo MP.; Plaza MA.; Grasa L.; Rodriguez J.; Meade P.; Puisac B. Capítol de llibre d'investigació
Valorisation of local almond genotypes regarding their biochemical and mineral compositions 2016 Gouta, H.; Khelifa, R.; Laaribi I.;Mechri, B.; Molino, F.; Estopañan Muñoz G.; Juan Esteban, T. Acta congrés
Meat physicochemical properties, fatty acid profile, lipid oxidation and sensory characteristics from three North African lamb breeds, as influenced by concentrate or pasture finishing diets 2016 Hajji, H.; Joy, M.; Ripoll, G.; Smeti, S.; Mekki, I.; Molino Gahete, F.; Mahouachi, M.; Atti, N. Article d'investigació
Influencia del pastoreo de Alfalfa o esparceta sobre los parámetros productivos y reproductivos de ovejas y corderos 2016 Lobón S.; Blanco M.; Sanz A.; Rufino PJ.; Molino F.; Joy M. Article en revista divulgativa
Concentración de vitaminas liposolubles en la leche de la oveja y en la carne del lechal según la alimentación recibida 2016 Radu C.; Lobón S.; Molino F.; Sanz A.; Joy M.; Ferrer J.; Blanco M. Article en revista divulgativa
Structural characterisation of the acyl CoA: diacylglycerol acyltransferase 1 (DGAT1) gene and association studies with milk traits in Assaf sheep breed 2015 Dervishi, E.; Serrano, M.; Joy, M.; Sarto, P.; Somera, A.; González-Calvo, L.; Berzal-Herranz, B.; Molino, F.; Martinez-Royo, A.; Calvo, JH. Article d'investigació
Fat color and reflectance spectra to evaluate the β-carotene, lutein and α-tocopherol in the plasma of bovines finished on meadows or on a dry total mixed ration 2015 Ripoll, G.; Casasus, I.; Molino, F.; Joy m.; Blanco M. Article d'investigació
Concentración de vitaminas liposolubles en la leche de oveja y en la carne del lechal según la alimentación recibida 2015 Radu, C.; Lobón, S.; Molino, F.; Sanz, A.; Joy, M.; Ferrer, J.; Blanco, M. Acta congrés
Effect of vitamin E supplementation or alfalfa grazing on fatty acid composition and expression of genes related to lipid metabolism in lambs 2015 Dervishi, E.; Molino, F.; Sarto, P.; Ripoll, G.; Serrano, M.; Calvo JH. Article d'investigació
Efecto del forraje y la adición de taninos condensados sobre la composición en ácidos grasos de la leche y de la carne de corderos lechales 2015 Lobón, S; Sanz, A; Blanco, M.; Molino, F.; Ripoll G.; Joy, M. Acta congrés
Carotenoids and tocopherol in plasma and fat to authenticate forage feeding in cattle 2015 Blanco, M.; Molino, F.; Ripoll, G.; Casasús, I.; Joy, M. Acta congrés
The relationship between muscle a-tocopherol concentration and meat oxidation in light lambs fed vitamin E supplements prior to slaughter 2015 González-Calvo, L.; Ripoll, G.; Molino, F.; Calvo, J.H.; Joy, M. Article d'investigació
Effect of grazing alfalfa on α-tocopherol content and FA composition in Longissimus and Semitendinosus muscles of light lambs 2014 Molino, F.; Blanco, M.; González-Calvo, L.; Ripoll, G.; Calvo, J.H.; Joy, M Acta congrés
Composición de ácidos grasos de la leche de oveja Assaf y modificación en el perfil de ácidos grasos libres del queso de Teruel durante la maduración 2014 Estrada O.; Molino F.; Joy M.; Ariño A.; Juan T Acta congrés
Rumen fermentation pattern and blood metabolites of lambs from three breeds reared on pasture or feedlot 2014 Hajji, H.; Smeti, S.; Mekki, I.; Bouzid, K.; Abdelmoula, J.; Joy, M.; Molino, F.; Atti, N. Acta congrés
Efecto del tiempo de suplementación con vitamina E o pastoreo con alfalfa en el contenido de alpha-tocoferol en plasma y carne y en la oxidación lipídica en corderos ligeros 2014 González-Calvo L.; Ripoll G.; Molino F.; Calvo J.H.; Blanco M.; Joy M. Acta congrés
Efecto de la suplementación con vitamina E en los ácidos grasos poliinsaturados y en la expresión de genes relacionados con el metabolismo lipídico en L. Thoracis de corderos Ligeros 2014 González-Calvo L.; Ripoll G.; Molino F.; Pérez-Velasco L.; Sarto P.; Serrano M.; Joy M.; Calvo J.H Acta congrés
Influence of grazing on meat oxidation in light lamb 2014 González-Calvo, L.; Blanco, M.; Ripoll, G.; Molino, F.; Calvo, J.H.; Joy, M. Acta congrés
Determinación de la concentración de alfa-tocoferol en carne de cordero a partir de la concentración de alfa-tocoferol en plasma 2014 Molino F.; Blanco M.; Ripoll G.; González-Calvo L.; Calvo J.H.; Joy M Acta congrés
Effects of concentrate supplementation on forage intake, metabolic profile and milk fatty acid composition of unselected ewes raising lambs 2014 Joy M; Ripoll-Bosch R; Sanz A; Molino F; Blasco I; Álvarez-Rodríguez J Article d'investigació
Evaluation of heavy metals and polycyclic aromatic hydrocarbons in honeys from different origins 2014 Corredera, L.; Bayarri, S.; Pérez, C.; Lázaro, R.; Molino, F.; Herrera, A. Article d'investigació
Effect of finishing period length with α-tocopherol supplementation on the expression of vitamin E-related genes in the muscle and subcutaneous fat of light lambs 2014 González-Calvo, L.; Joy, M.; Alberti, C.; Ripoll, G.; Molino, F.; Serrano, M.; Calvo, J.H. Article d'investigació
Structural and functional characterisation of the alpha S1-casein (CSN1S1) gene and association studies with milk traits in Assaf sheep breed 2013 Calvo, J.H.; Dervisi, E.; Sart,o P.; González-Calvo, L.; Berzal-Herranz, B.; Molino, F.; Serrano, M.; Joy, M. Article d'investigació
Effect of finishing period length with vitamin E supplementation and alfalfa grazing on the carcass colour and evolution of meat colour and lipid oxidation of light lambs 2013 Ripoll, G.; González-Calv, L.; Molino, F.; Calvo, J.H.; Joy, M. Article d'investigació
Easy, Fast and economic determination method of lutein, tocopherol isoforms, tocopherol acetate and b-carotene contents in meat 2012 Molino F.; Blanco M.; Calvo J.H.; Joy M. Acta congrés
Influence of the type of forage supplied to ewes in pre- and post-partum periods on the meat fatty acids of suckling lambs 2012 Joy, M.; Ripoll G.; Molino, F.; Dervishi, E.; Álvarez-Rodríguez, J. Article d'investigació
Alfalfa grazing increases vitamin E content and improves fatty acid profile in L. dorsi from light lambs 2012 Joy M.; Molino F.; Gil C.; Estopañan G.; Alvarez-Rodriguez J.; Blanco M. Acta congrés
Gas chromatographic method to determinate the effect of dried treatment of sainfoin (Onobrychisviciifolia) in the methane production 2012 Molino F.; Joy M.; Muñoz F. Acta congrés
Forage preservation (grazing vs. hay) fed to ewes affects the fatty acid profile of milk and CPT1B gene expression in the sheep mammary gland 2012 Dervishi E, Joy M, Sanz A, Alvarez-Rodriguez J, Molino F, Calvo JH. Article d'investigació
Determination of free fatty acids in Teruel cheese by GC-FID with semi-automated SPE system 2012 Molino F.; Estrada O.; Amores G.; Virto M.; de Renobales.; Juan T. Acta congrés
Influencia de la alimentación y de la lactancia sobre el contenido en vitamina E y ácidos grasos de la carne de corderos ligeros 2011 Joy M; Molino F; Gil C; Estopañan G; Álvarez-Rodríguez J; Blanco M Acta congrés
Effect of Pasteurization and Storage on Tetracycline Levels in Honey 2011 Molino, F.; Lázaro, R; Pérez, C; Bayarri, S; Corredera, L; Herrera, A. Article d'investigació
Multiresidue determination of carcinogenic Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in honey by Solid phase extraction and HPLC 2011 Corredera, L.; Bayarri, S.; Pérez, C.; Lázaro, R.; Molino, F.; Herrera, A. Article d'investigació
Plasticity and stability in the major fatty acid content of almond kernels grown under two Mediterranean climates 2010 Kodad, O.; Estopañan, G.; Juan, T., Molino, F.; Mamouni, A.; Messaoudi, Z.; Lahlou, M.; Rafel Socias Co Article d'investigació
Puesta a punto de un método para la determinación de residuos de Tetraciclinas en miel mediante Cromatografía Líquida de Alta Resolución 2006 Molino F.; Lázaro R.; Pérez C.; Herrera A. Acta congrés